Den lille forskel med den store effekt
Lad os her bare fornemme forskellen på de to praksisser ved hjælp af et par ret almindelige og naturlige sætningskonstruktioner sat henholdsvis med og uden automatisk startkomma, noteret som hhv. M og U. Under hvert par noterer jeg i øvrigt hvilke kommaer der er tale om:
–
M:
Jeg synes, vi skal stoppe de elementer, der skaber uro i klassen, før det er for sent.
U:
Jeg synes vi skal stoppe de elementer der skaber uro i klassen, før det er for sent.
(startkomma) – (startkomma) – slutkomma*
*I M er det tredje komma principielt set både et slutkomma og et startkomma, men primært et slutkomma.
–
M:
Hun gik ikke, fordi hun var træt af forelæsningen, men fordi hun skulle på arbejde.
U:
Hun gik ikke fordi hun var træt af forelæsningen, men fordi hun skulle på arbejde.
(startkomma) – slutkomma mellem sideordnede ledsætninger
–
M:
De løb alle sammen ud for at spille fodbold, bortset fra Peter, som blev indenfor.
U:
De løb alle sammen ud for at spille fodbold, bortset fra Peter som blev indenfor.
komma foran præciserende tilføjelse – (startkomma)*
* ”som blev indenfor” er hverken en bestemmende relativsætning eller en parentetisk relativsætning, men tilhører en mellemzone hvor man undlader komma i komma uden automatisk startkomma. Mere om relativsætninger længere nede.
–
Startkomma er som sagt den tekniske betegnelse for et komma begrundet i at der starter en ledsætning. Abonnerer man på kommatering med automatisk startkomma, abonnerer man også på at sætte alle startkommaer (bortset fra i sætningsknuder og -kløvninger).
Men som tidligere nævnt står mange startkommaer i vejen for perceptionen (indlæsningen) af betydning, blandt andet ved den ledsætningstype man kalder den bestemmende relativsætning: ”Han talte om det billede(,) der var solgt til 500.000 kr. på auktionen”. Her giver ”Han talte om det billede” ikke helt nogen mening før det er samlet med ”der var solgt for 500.000 kr. på auktionen”. Ledsætningen sætter jo, om man så må sige, billede på hvilket billede der er tale om, og før vi ved dette, er der ingen pointe at uddrage af sætningen. Den anonyme genstand skal fastholdes i tanken indtil den bestemmende relativsætning omsider kvalificerer den, og denne fastholdelse står kommaet i vejen for. Så det første arbejde hjernen skal udføre for at forstå sætningen, er at ignorere kommaet.
I modsætning til den bestemmende relativsætning har vi den parentetiske relativsætning. Og den parentetiske har netop startkomma i kommatering uden automatisk startkomma. Den kendes på at man kan indsætte et ”i øvrigt”, ”for resten”, ”ellers”, ”faktisk” eller lignende i den uden at det virker åndssvagt, og det skyldes jo at helsætningen har to pointer. Eksempel: ”Min kæreste, der arbejder hos Novo Nordisk, har en tvillingesøster.” Eller: ”Vognen står ved den nordlige indgang, som er lukket i øjeblikket.”
Tidligere havde vi ”… bortset fra Peter som blev indenfor”. Her havde vi en relativsætning (”som blev indenfor”) der på den ene side ikke udpeger en ting eller person fra mængden (altså bestemmende) og på den anden side heller ikke meningsfuldt kan rumme et ”i øvrigt” (altså parentetisk). Den giver egentlig bare det foran lidt mere fylde og signifikans; den maler videre på billedet ”bortset fra Peter”, og således er ”bortset fra Peter som blev indenfor” én kompleks pointe.
Nu tilbage til de startkommaer nyt komma blev skabt for at slippe af med. Også startkommaer foran betingelser står i vejen for perceptionen. Hvis vi tager udsagnet ”Det bliver vådt(,) når det regner”, så har ”Det bliver vådt” jo ingen sandhedsværdi – ”når det regner” skal med før ”Det bliver vådt” er sandt. Vender vi sætningen til ”Når det regner, bliver det vådt”, skal slutkommaet blive stående (for at vise at den underordnede sætning er slut), men her får vi til gengæld også tingene i den rigtige rækkefølge.
Betingelsesledsætninger er adverbialled. Blandt de øvrige adverbielle ledsætninger er der enorm forskel. Det er her vi har nogle af de tungeste ledsætninger, som følgelig skal have startkomma i kommatering uden automatisk startkomma – se eksempel 2-7 øverst i højrespalten – men det er også her vi har nogle ledsætninger der er så lette at kommaet er svært at placere. Tag en sætning som: ”Det virker lidt(,) som om Søren er sur.” Ja, og det virker også lidt som om vi ikke gider det komma.
Mindre obstruerende for perceptionen er startkommaet foran objekter, typisk at- eller hv-ledsætninger, fx ”Jeg ser(,) at det regner” eller ”Jeg ved ikke(,) hvorfor hun er sådan”. Man kan sagtens standse og spille en hornblæser-fanfare før man går over til det ledsætningsformede objekt, og det er (ligesom ved mellemzone-relativsætningerne) derfor et mindre generende startkomma end startkommaerne foran bestemmende relativsætninger og betingelser. På den anden side er der selv i den mest fintfølende musiske forstand ikke behov for en pause eller noget tonalt skifte, og derfor er den slags startkommaer altså også siet fra i praksis uden automatisk startkomma. De er ikke savnet, men især her er det et spørgsmål om vane at give afkald på dem.
Længere oppe på siden i højre spalte – eller, på en smartphone, neden under artiklen – kan du se eksempler på henholdsvis startkommaer der undlades i kommatering uden automatisk startkomma, og startkommaer der sættes. Her er også tankestregsreglen beskrevet – den regel der hjælper dig med at afgøre om en ledsætning er selvstændig.